Prawdziwą i oryginalną pizzą jest pizza włoska, jaka jest genealogią pieczenia pizzy również w innych krajach. Ta pochodzi z Włoch oraz smakuje niezwykle oryginalnie. Do jej przygotowania pomocnych jest zaledwie parę składników jakie nadają jej niepospolitego aromatu co pozwala zachwycać się jej smakiem przez Włochów jak i turystów. Na każdym kroku znajdują się włoskie pizzerie gdzie można ją zjeść. Przepis na ciasto jest niezwykle wielokrotnie tajny bo pizzerie rodzinne przechodzą z pokolenia na pokolenie. Żeby przetrwały ta pizza musi być upieczona wedle starych szablonowych metod. Potrzebny jest przede wszystkim wyjątkowy piec w jakim następuje przełomowa część preparacji tej potrawy.
ciasto razowe na pizze
Włosi jadają je przede wszystkim z innowacyjnym włoskim serem oraz pastą pomidorową. Bardziej dzisiejsza jest z użyciem czarnych oliwek, parmezanu oraz oliwy z oliwek. Składników jest mało bowiem największy smak to ciasto którym najbardziej się wolno zachwycać. Coraz więcej ludzi próbuje tę pizzę zrobić u siebie w domu jednak wypada przestrzegać kilku znaczących reguł o których wspominają Włosi. Ciasto robione jest z wielu przeróżnych mąk i pieczenie odbywa się w niesłychanie wysokiej temperaturze przez około piętnaście minut. Należałoby pojechać do Włoch by tam skosztować autentycznej pizzy po to aby znać ten smak w oryginale.
Pizza domowym sposobem jest jedną z bardzo ochoczo przyrządzanych potraw. Korzyścią jest to że można ją zrealizować wedle własnego pomysłu, z użyciem takich składników jakie się najbardziej kocha. Pieką ją zarówno osoby młode, jak oraz starsze, na różnorodne okazje. Jest to zachwycająca przekąska obiadowa jak także na kolację. Najczęściej piecze się ją na dużej blasze bądź w prodiżu. Wychodzi istotna część porcji dlatego jest to pizza bardzo ekonomiczna. Tak de facto jakikolwiek domowy kucharz ma swój na nią przepis który ma prawo być z książki kucharskiej, z babcinych rozporządzeń jak też wymyślony samemu. Domowa pizza jest niesłychanie łatwa do wykonania albowiem wystarczy jedynie zrobić ciasto oraz położyć na nie wybrane składniki. W sklepie do wyboru są warzywa, owoce, różnorodne mięsa, ryby, zioła, przyprawy, sery czy także składniki bardziej zagraniczne. Polacy uwielbiają zarówno szablonowe pizze domowe jak też bardziej oryginalne. Ta ekstra smakuje bowiem wszystko jest świeże i pachnące. Po przygotowaniu wystarczy jedynie włożyć ją do piekarnika na piętnaście do dwudziestu minut i pizza jest gotowa do zjedzenia. W domu wolno ją także piec dla dzieci w postaci małych pizzerek. Domową pizzą zachwyca się nieomal każdy albowiem smak można zaadaptować do każdego gustu kulinarnego domownika. Jeżeli zostanie porcja to wówczas swobodnie ją odgrzać na następnym dzień.